Laga middag, ladda elbilen och duscha

Man kan tro att det inte kostar så mycket energi att laga lite middag?

Men räkna ihop alla apparater så inser man att Vattenkokaren drar 1.5 kW, Ugnen 3 kW under uppvärmning , två plattor på spisen 3 kW under uppvärmning och micron 1 kW. Lägg ihop dem under den halvtimme det tar att laga mat så drar det 8.5 kW när de går för fullt och kanske 2 kW när de bara ”puttrar”.

Lägg därtill all övrig energiförbrukning för lampor, uppvärmning, TV, dusch, hårtork och i värsta fall en elbil som ska laddas!, så inser man att OM allihopa är på SAMTIDIGT, så blir effekttoppen hög, jättehög! och effekttariffen beräknas ju på de högsta effekttopparna under en månad. I Ellevios fall med en avgift på 81.25 kr per kW.

Vad man KAN göra är att sprida ut effekttopparna över dygnet och flytta så mycket som möjligt till ”billiga timmar” under natten. Elbilen och varmvattenproduktion till varmvattentanken, kan man ju lika gärna göra på natten, som direkt när man kommer hem.

Middagen då? den behöver ju lagas när man ska äta? Visst, men du KAN sprida ut den över två timmes perioder. Säg att den tar en halvtimme att laga, starta då 10 minuter innan hel timme t.ex 17.50 så belastar uppvärmningen i tio minuter på 17-18 timmen och ”puttrandet” 20 minuter på 18-19 timmen. Middagen under veckan serveras ju vanligen på samma tid varje dag som en vana. Du kan väl lika gärna servera den 18.30 som 19.00?

Gör nu likadant med programmeringen av elbilsladdningen och varmvattenproduktionen till varmvattentanken, som du nu flyttat till natten. Sprid ut dem över flera timmar med lägre effekt på laddningen och/eller hacka upp dem över timgränser, som i matlagningsexemplet. 22.15 – 23.45, 00.15 – 1.45, 2.15 – 3.45, 4.15 – 5.45. Det belastar ju bara med 75% av effekten jämfört med om du hade kört fullt från 22.00 till det var färdigladdat.

Här syns ett exempel på hur det kan bli, 02:15 startar varmvattenberedaren med 3 kW värme och går till 03:45 sedan startar den igen 04:15 och termostaten slår i från ungefär 05:00. Effekttariffen räknar 50% av 75% av timmen 02:00 till 03:00 ca 2 kW istf OM VVB:n hade gått på full effekt 9 kW istället före kl 22:00 som då räknats med 100% eller ca 7 kW. Middagslagningen syns vid 18-19 och diskmaskinen vid 22-23:30. Flytta och jämna ut är strategin!

Med en elbil efter en långresa, kan du dessutom dela upp laddningen under flera nätter med lägre laddeffekt, om du inte behöver bilen fulladdad direkt. Kom ihåg att Ellevio debiterar dig med 81.25 kr per kW toppeffekt under en timme under månaden! Och de skrattar hela vägen till banken….

Tycker du att allt det här känns krångligt? Ja absolut. Där kommer vi in i nästa fas, att påverka opinionen att förändra dessa system, så att de inte blir så jobbiga att anpassa sig till. Skriv på: Namninsamling – Tariffupproret!

MOT att nätmonopolisterna kan tjäna stora pengar på systemet. MOT att olika nätbolag har olika regler. MOT att effekttarifferna används även på helgdagar och under semestern (när arbetsplatserna går på tomgång). MOT att bara privatkonsumenter drabbas, men inte storkonsumenter inom industrin, som inte får någon press från systemet att jämna ut och spara.

3 svar på ”Laga middag, ladda elbilen och duscha”

  1. Såg artikeln i DN.

    Jag fick också en ”chockräkning” från Ellevio, i januari.

    Tacksam för artikelns och din bloggs tips.

    Få igång namninsamlingen, så ökar vi trycket mot nätägare som tjänar pengar på höga avgifter och EI som behöver bli mer aktiva!

  2. Många säger att dom förstår att dom gör detta, men för mig verkar det helt orimligt. Vad dom vill undvika är att tvingas bygga bort flaskhalsar. Flaskhalsen sitter inte i abbonentanslutningen, utan nån stans högre upp i nätet. En dimensionering av kapaciteten högre upp i nätet görs med statistiska metoder baserat på hur många abonnenter som belastar just den punkt man ska dimensionera. Det hjälper alltså (troligen) inte att jag som enskild abonnent låter bli att köra disk och tvättmaskin samtidigt. Speciellt ifall all flyttar sin disk och tvätt till samma tid på dygnet.
    Avgiften läggs på villaägare. Troligen är nätet idag tillräckligt starkt för att klara nuvarande belastning. Annars hade vi nog hört högljudda klagomål från Ellevio. Så vad är denna rädsla för att elanvändningen ska öka i villaområden. Den mesta elförbrukningen i en villa är för uppvärmning. Dom alla flesta har nog gått ifrån oljevärmning, och gått över till elvärmemed antingen stöd av luft-luft-värmepump eller bergvärmepump. Det troliga är att villaägare gör som jag; isolerar bättre, byter till isolerglas, och andra åtgärder för att minska elförbrukningen. Nej, det enda jag ser som kan öka elanvändningen i ett villaområde är elbilsladdning, och inte minst förtätning med med flerbostadshus i samma område. Man kan ju ifrågasätta ifall villaägare ska betala för utbyggnad av flerbostadshus, men det är väl en politisk fråga.
    Ellevio vill ju skapa ett incitament att flytta förbrukningen till nattetid, men med den modell dom valt skapar dom också ett negativt incitament till att skaffa elbil. En eko omiskt kunnig person som funderar på elbil tittar på kostnaden per mil för att köra den tänkta elbilen. Då är det marginalkostnade för el som är intressant. D.v.s hur mycket mer el kommer min villa dra om jag skaffar elbil. Med Ellevios tidigare taxa var deras del av marginalkostnaden lätt att beräkna till 60 öre per mil om man antar att bilen kommer dra 2 kWh/mil. Med effekttaxa blir det lurigare. Medelbilen i Sverige kör 1200 mil/år. Alltså 100 mil per månad i snitt. Med tidigare taxa blev alltså ellevios andel 60 kr/månad. Elbilsladdning blir lätt den dominerande toppen – speciellt på sommaren när bara varmvatten behöver värmas. Om man ska köra 100 mil i månaden behöver man ladda på 150 till 200 kWh per månad. Med en modern elbil laddar man pårunt 50kW om man går från 10% till 80% vilket är rekommendationen ifall man har ett NMC-batteri. Alltså behöver man ladda minst 3 gånger i månaden. Sammanträffande? Moderna elbilar laddar AC med minst 11kW. Den oförsiktige kan då åka på en avgift på 880 kr – 8.80 kr/mil. Om man har timtaxa, så har man nog som jag, laddat bilen på natten med 11 kW. Om jag hade fortsatt med det hade det kostat 4.40 per mil. Min elbil kan begränsa laddefekten ner till 60 %. Dvs runt 6 kW. Nu är jag nere i ca 3 kr per mil. Jag har en app till min laddbox där jag kan lägga in max 3 laddperioder per dygn, och med tricket att lägga dessa perioder runt timskiftet kan jag t.ex. halvera ”ellevio-effekten” till 3 kW. Då tar det 3 nätter att ladda fullt, och priset är nu nere i – 1.50 per mil. Dvs betydligt dyrare än innan årsskiftet. Åtminstone på den varma halvan av året. På vinternatt överskuggar natteffekten av bergvärmepumpens effekt som ju är konstant. Att dra ut på laddningen mer än 3 nätter blir svårt om man samtidigt ska parera för hög timtaxa. Om man funderar vilka fördelarna med elbil är, så är ju bekvämligheten att bara koppla in bilen en parameter att ta med förutom kostnaden. Det andra är vad som är bra för klimatet. Om man tror på att övergång till eldrivna transporter är bra för klimatet ( vilket det är – det har flera oberoende institut kommit fram till), så kan man fundera på ifall ett incitament som motverkar övergång till elbilar är klokt ur ett samhällsperspektiv. Ellevio har ju påstått att dom inte vill drabba elbilsägare,men jag tror att medmitt resonemang att jag har visat att det i stort sett bara är elbilsägare som drabbas. Det lustiga är att tariffer på abbonentnivå inte kommer minska belastningen p.g.a. elbilar i flaskhalsarna i nätet eftersom en elbil bara behöver 200 kWh per månad, som statistiskt kommer sprida ut sig i tid i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *